Bu çalışma sürekli değişen global güç dengeleri bağlamında Türkiye'nin dış siyaset yaklaşımını incelemekte ve bu bağlamda Katar ile olan ilişkilerinin stratejik önemini ele almaktır. Makalenin amacı, değişen uluslararası ve bölgesel konjonktürler ışığında Türkiye ve Katar'ın yürüttükleri politikaların gelecek yönünü, güç konseptinin ve devletlerin sınıflandırılmasının farklı algılarını değerlendirerek anlamaktır. Konunun önemi, jeopolitik ve ideolojik etkenlerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunun ve Orta Doğu'da yer alan orta büyüklükte ve küçük devlet ilişkilerini etkileyen çeşitli dinamiklerin ve faktörlerin dikkatli bir şekilde incelenmesini gerektimektedir. Araştırmada, liderlerin görüşleri, stratejik kültür, devlet, toplum ve yerel kurumlar arası ilişkiler gibi iç içe geçen değişkenler temel alınmıştır. Çalışma, yerel etkenler ile uluslararası ve bölgesel kritik noktaların iki ülkenin dış politikalarına etkisinin tartışıldığı neoklassik realist yaklaşımı teorik çerçeve olarak sunmaktadır. Çalışmanın bulguları, bağımsız ve birbirine bağlı değişkenlerin, Türkiye ve Katar arasındaki siyasi, askerî, ekonomik, kültürel ve medya ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkı sunduğunu göstermekte ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerleyen dönemlerde daha da kuvvetleneceğini öngörmektedir. Araştırmanın verilerini çeşitli resmî konuşmalar, medya yayınları, gazete ve dergi makaleleri, siyasetçilerin, akademisyenlerin ve alan uzmanlarının beyanlarından çıkarılan bilgiler oluşturmaktadır.
Abstract
This study examines Turkey’s foreign policy approach in the context of the ever-changing global balance of power and addresses the strategic importance of its relations with Qatar in this context. The aim of the article is to understand the future direction of the policies pursued by Turkey and Qatar in the light of changing international and regional conjunctures by evaluating different perceptions of the concept of power and the classification of states. The importance of the subject requires a careful examination of how geopolitical and ideological factors are related to each other and various dynamics and factors affecting medium-sized and small state relations in the Middle East. The study is based on intertwined variables such as the views of leaders, strategic culture, state, society and local institutional relations. The study employs the neoclassical realist approach as a theoretical framework in which the effects of local factors and international and regional critical points on the foreign policies of the two countries are discussed. The findings of the study show that independent and interdependent variables positively contribute to the development of political, military, economic, cultural and media relations between Turkey and Qatar and predict that the relations between the two countries will strengthen further in the future. The data of the research consists of information extracted from various official speeches, media publications, newspaper and magazine articles, and statements of politicians, academics and field experts.
Künye
Verdikxanov, İ. (2024). Değişen Güç Dengeleri Karşısında Türkiye’nin Dış Politikası: Türkiye Katar İlişkileri. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, 7(2), 157-172. https://doi.org/10.59886/tsbder.1390454
Anahtar Kelimeler
Dış Politika, Güç, Türkiye, Katar, Neoklasik Realizm